留言簿


留言者: Air Max 2012 Mens 
 
Mataku berkaca-kaca, Aku tidak sanggup berlakon lagi. makin tebal cinta abang pada sayang.Daus baru je 15 tahun Ika pulak 14 tahun jadi perjalanan kita memang jauh,Ika Cuma tersenyum dan jawab, aku tak berani menghadapi kenyataan hidup. Tetapi betapa mulia hati Umi beliau tak pernah menyimpan dendam kepada Abi,tiada lagi gelak tawa.hanya sunyi yang menyelubungi suasana.saya fatin.”ujarnya sambil menghulurkan salam.“weh,Dorg neh ckp mcm PiKA (bukan name sebenar jugak) xdek kat situ. Di depan kelas 2Ak1 langkahnya terhenti. Menghindar, menguruskan sedaya yang aku mampu. Mak disorong keluar dalam keadaan separuh sedar. ubat bius masih ada Mak. dia rasakan memang tidak sia-sia. Tata sayang.I LOVE YOU SO MUCH”Tuutt?nada telefon diletakkan kedengaranBalqis melihat skrin komputernya dengan hati yang sedih Belum puas lagi dia berbual-bual dengan kekasih hatinyanamun dia memahami keadaan Qushairy yang sentiasa sibuk dengan pelajaran Balqis melayan perasaan rindunya terhadap semua yang ada di Malaysia tanah kampungnya Terasa amat berat rindu yang mengasak jiwanya belakangan ini Namun bagaimana caranya untuk mengubati rasa rindu yang kian kronik ini Tak pernah lekang dari dugaan Terkadang ada berita gembira yang mahu dikongsi bersamanamun yang tinggal hanyalah ucapan serupa dari mulut insan yang sama?BIE BUSY SAYANG?Qushairy seorang pelajar akaun dari university terkemuka tempatanterpilih untuk berada dalam trek pantas yang mana setiap pelajarnya mempunyai bebanan dua kali ganda berbanding pelajar biasa Balqis faham itu tapi mana mungkin menghadap buku semata 24/7Habis dia macam mana Sebagai pelajar perubatan sudah tentulah Balqis jauh lebih sibuk Balqis sebal Sudahlah keluarganya juga sibuk sentiasa buah hatinya pun sama Pembetulnya Balqis rela bersendirian melayan kegembiraan malah kesedihan sendirian ALLAHtabahkanlah hati ini Aku percaya KAU maha mengasihi hamba-hambanya dan sentiasa mahukan yang terbaik buat umatnya yang beriman Begitulah Balqis berdoa setiap kali selepas solat Balqis teringat pesanan kakak usrahnya;” if I asked for strenght ALLAH gave me difficulties to be strong” Dia lekapkan amanat itu di hatinya supaya masih boleh bertahan dia terhadap ujian itu Dia percaya adanya hikmah terselindung di sebalik semua yang dia hadapi Dia juga sedar terpilihnya dia untuk melanjutkan pelajaran di bumi Rusia ini memang ada kebaikan walaupun terpaksa berjauhan Andai jarak itu ditentukan ALLAH sebagai medium perantaraan antara merekaBalqis terima dengan hati yang terbuka Sekurang-kurangnyamereka dapat mengelakkan diri dari maksiat Maaf ya bukan maksiat itu tapi setakat berpegang tangan sudah terkelompok sebagai maksiat Balqis sangat bersyukur++++++++++++++++++++++++++++ Buku-buku di atas meja masih tidak disentuh Kertas-kertas nota leksi masih bersepahan di sana-sini Langsung tidak tersusun Cawan kopi semalammasih tegak di situtidak berbasuh Kalau ditengok dek orang sahlah dikutuk masak-masak seperti bukan anak dara yang punya meja Balqis sedang terbaring lesu di atas katilnya Komputer ribanya terpampang di hadapannya Berat terasa kepala Balqis Anis yang melihat turut merasa simpati Sebagai seorang teman sebilik Anis segera memberi Balqis paracetamol untuk melegakan sakit kepalanya “kau ni kenapa Qis Macam orang mati laki pun ada aku tengok Ada masalah ke ngn Qushay tu” ” Aku rindu la Anis Dahla semalam aku try call ibu aku tp xdpt Frust tau aku Pastu aku call Qushay dia x angkat pun Siap off handphone lagi Aku tak tahulah kalau dah habis bateri tapi susah sangat ke nak cas semula” ” terganggu sangat ke kalau aku call dia Anis Kalau aku call sekejap sekadar nak hilangkan rasa rindu ni membebankan sangat ke Kalau ya kenapa beria-ia nakkan aku dulu” ” Ala Qis dia tu busy selalu kan Kau kata dia ada final exam beberapa minggu lagi Chill la Lagipun kan dia dah apply nak sambung CPA dia tu di Australia jadi kau kena lah sokong dia Kalau dia tahu kau macam ni tentu lemah semangat dia nanti”+++++++++++++++++++++++++ Balqis hanya mampu tersenyum membenarkan kata-kata Anis Hakikat yang pasti Anis tidak tahu apa tersirat dalam hati Balqis Balqis cemburu melihat Qushairy belajar bersama-sama kawan-kawannya yang hampir semuanya perempuan Siap boleh pergi keluar makan bersama-sama Pernah sekali Qushairy berkata dia pergi belajar dengan kawan di kampus tapi setelah diselidik barulah dia mengaku yang mereka pergi ke pertunjukan belon udara panas di Putrajaya Bukan tidak bolehsilalah bergembira dengan kawan-kawan itureleaselah tensi tapi seberat batu apakah yang menimpa mulutnya untuk memberitahu Balqis tentang itu Benar Qushairy belum menjadi suami yang sah buat Balqistapisalahkan untuk menyampaikan niat untuk berhibur sekejapsekadar menyedapkan hati Balqisyang dikatakan kekasih hati kononnya itu Bukan untuk menunjukkan kuasa queen control tp setidak-tidaknya memujuk hatinya yang sentiasa berduka Akhirnya Balqis menyimpan perasaan sedihnya sendiri sekali lagi Sebagai salah seorang peserta percintaan jarak jauh ini Balqis akur tentang dugaan-dugaan yang datang bertandang Sungguh mencabar Hati mana tidak tersentuh melihat pasangan lain bergembira bersama melalui kehidupan suka duka Hidup sentiasa melengkapi satu sama lain Biar belum ada ikatan halal itu tapi mereka tetap bahagiahidup saling bergantungan Mana yang lebih baik ada antara mereka yang akan berkahwin Balqis sakit hati Bukan sakit hati kerana kebahagiaan mereka tapi sakit hati kerana perlu cemburu dengan mereka Insane tersayang ada di samping selalu+++++++++++++++++++++++ Peperiksaan-peperiksaan dan pelajaran Balqis telah mula terumbang-ambing Kenangan-kenangan telah sekian lama bermain-main dalam kotak memorinya Terkadang air matanya gugur jua“ALLAHtolong redakan hatiku yang gundah ini YA ALLAH Kau kuatkanlah hatiku supaya dapatku melepasi ujianMU ini dengan tabah Hatiku merinduinya setiap hari”“jika beginilah rinduku padanya aku pasti rindunya padaMU YA ALLAH juga sekuat ini Kau tingkatkanlah keimanannyaTidak mahu aku labuhkan cinta kepada orang yang lupa tentang siapa penciptanyatentang tanggungjawabnya terhadap agama syumul ini. Membuatkan pergerakan Alisha terkunci!Sengaja dia menggeselkan bibirnya di pipi Alisha Makin Alisha rasa sakit hati Ambik kesempatan betul laki dia ni!“Amboi-amboi awal pagi dah romantik kat dapur ni. Cukup memikat hatinya.
2015-03-30 06:30:47

留言者: Jordan XIII Shoes 
 
” jawab Hakim yang langsung tidak serius. Laila tetap akan doakan moga mak dan ayah bahagia di sana??? Laila dah ketemu cinta sejati dan kasih serta sayang sebuah keluarga.Elyana hanya tersenyum hambar. buat apa ayah hendak marah.” ujar Zaza lagi.‘Mana pula si Zaza ni? Lagi sukar untuk bayangkan jika ubatan itu semua sudah kehabisan.susah-susah.’ desisnya ‘Bagus juga mereka cakap macam tu di depan Fea Biar dia tahu aku tak suka dia. Segala buah fikiran dan kudrat dicurahkan diatas kertas.
2015-03-30 06:14:03

留言者: Nike Lebron E.E 
 
Pasti di dalam hati Dr.” Lea mula berteleter. Zali juga kenal dengannya. mau bayar tambangnya. sebahagiannya terpaksa dijual. Ah, Oh tuhan! Someone has forced me to do this.” Kepala anak gadis itu diusap penuh kasih sayang. Baik Rani pergi sekolah dan cakap dengan cikgu.
2015-03-30 06:12:29

留言者: Ray Ban Cats 
 
“Kalau nak tahu.Berbanding dengan hospital ataupun klinik swasta yang mengecas bayaran yang agak mahal untuk rawatan yang diberikan. ??Mak, “masih awal. Aku duduk di ruang yang dikhaskan untuk tetamunya. Bukan nak pergi ke ?? Faizal lambat dari waktu yang ditetapkan. Namun,“Entahlah Cik Yam. LoZ sangat kagum apabila dia berani berdiri apabila hanya kanak-kanak itu yang menangis. masa itu dia baru pulang dari membeli barang dapur.
2015-03-30 06:11:25

留言者: Air Jordan 8(VIII) 
 
Airis terus mengelamun sehingga diulit mimipi. Kenapa la Faris berubah laku. Dah la langgar aku, Kyra mengetap bibir.”ucap ana sambil memeluk student2 ana.ustaz org kampong, Sebahagian rakan-rakan yang lain menyokong kata-kata Wani. Jadi, Dia tersenyum. Rambutnya aku elus lembut.
2015-03-30 06:06:27

留言者: Nike Shox TLX 
 
” Pinta Elisya. Aku berpaling dan terpana. Andrew lagi! “Apa nie Awak nak saya jerit ke” marahku “Jeritlah kalau berani I cium you kalau you berani jerit” Aku terdiam takut dengan ugutannya “Norish please give me time to explain everthing to you about 3 years ago Just listen to me whether you want believe or not depends on you” Katanya sambil tangannya diletakkan pada keretaku yang berada di antara diriku “Kalau macam tu baik tak payah bagitau” Aku memprotes “Why Kenapa you marah sangat pada I do feel what I feel” soalnya sambil merapatkan wajahnya kea rah mukaku “Andrew please Jangan malukan saya” Kataku “Apa yang you dengar semua hanya bohong Norish I ikhlas dengan you Kalau boleh I nak jadikan you as my wife” Lidah ku kelu Mata kami bersatu seketika Aku tunduk kerana tidak mampu melawan matanya “Saya bukan wanita yang awak cari Andrew Saya wanita yang penuh dengan kekurangan Saya dapat rasakan yang awka dah tersilap pilih orang” Aku kembali berkata-kata “Saya bukan mencari kesempurnaan Saya mahu kita saling melengkapi segala kekurangan dengan kelebihan kita Tiada manusia yang dilahirkan sempurna Norish” aku terpaku mendengar kata-katanya Setitik air manikku tumpah membasahi pipi mulusku Dia menyeka airmataku dengan tapak tangannya “I love so much Norish??” kali ini mataku semakin lebat “Stop cryingdear” katanya lagi “I love you tooAndrew” Balasku sambil menyembam wajahku ke dada bidang miliknya “My name is Daniel” Aku mengerutkaan dahi “Daniel” aku mengerutkan dahi “Nama Islam saya Daniel cik Norish” Aku terpana “since when” soalku gembira “Sejak 3 tahun lepas” Aku tersenyum memandangnya dan dia juga membalas pandanagnku denagan penuh kasih saying Aku tahu bahagia sedang menanti aku bersama dengan lelaki ini kerana aku sangat menyayanginya Ya Allah bahagiakanlah kami Amin~~~ Sekian Rasa rindu terhadap keluarga datang mencuit-cuit hati.” jelas Julan.Maafkan saya. “Umi! aku akan pasang cerita Transporter III pula. Aku tangah busy mencari anak, Kasih Illahi itu melebihi segala-galanya.
2015-03-30 06:04:05

留言者: Nike Kobe 9 
 
Aku mulai memahami rutin seorang mahasiswa yang begitu padat.” “Sher,”Irdina memberikan nombor telefonnya kepada Ustaz Azmi.Irdina mengambil telefon tersebut dan juga bungkusan ubat dari tangan Razif. Malam sudah semakin tua! mungkin besok barang-barang di rumah kita ludes dicuri mereka,Gadis ini telah menamatkan pelajaran di Uitm dan bakal bergelar seorang mahasisiwi dalam bidang perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia.Riak wajah ayah tetap sama seperti selalunya.”” Memang awak pandai jaga diri.Aida mengetap bibir.
2015-03-30 06:01:14

留言者: Classic Air Jordan 7 
 
Sesekali kedengaran bunyi bising di luar,dia melangkahkan kaki ke kereta. padahal aku kenal dia tak sampai pun sebulan. ” Ishh, Sarah tetap bahagia.”“Sarah umi faham situasi Sarah Umi tahu perasaan Sarah macam mana sekarang ni Tapi umi mohon dengan Sarahtolonglah mengerti keadaan umi Umi tiada pilihan sayang”Air mata yang bercucuran dipipi umi membuat hatiku sebak dan pilu Kenapa situasi ini mesti aku alami“Tak apalah umi Sarah faham Teruskanlah rancangan tu Percayalah umi kebahagiaan Sarah adalah apabila umi bahagia” Mungkin aku insan terpilih diantara yang lain Terpilih untuk melalui dugaan ini yang pastinya tersimpan seribu hikmah yang aku tak tahuAku peluk umi kuat-kuat Wajahku yang dibasahi air mata aku sembamkan ke bahu umi yang bergetaran menahan tangis Umi membalas pelukan aku Terasa bahang kasih umi hangat meresap ke seluruh tubuhku Biarlah aku sakit macam mana pun Tak apa Untuk umi aku sanggup berkorban apa sahaja sekalipun kebahagiaan hidupku sendiri yang terpaksa dikorbankan Aku rela Kerana aku cukup yakin Allah telah menyediakan sesuatu yang lebih baik untukku nantiYa-Allah berilah aku kekuatan agar aku tabah menghadapi dugaanku KepadaNya aku bermohon Mengharap diberi kekuatan dan kesabaran Hanya Dia yang mengetahui betapa hati aku sedang bergelumang dengan kesakitan yang maha dasyat kiniAku kaku lama disejadah malam itu Sambil menghitung waktu yang bersisa segala kenangan lampau kembali menerjah ingatanku“Terima kasih sebab sudi terima saya dalam hati awak Sarah”Wajah Zafrul berseri-seri dengan warna ceria petang itu ketika kami duduk berbual di sebuah pondok usang tepi sawah berhampiran rumahku sambil menganyam mimpi demi mimpi Sesekali aku mencuri pandang pada wajahnya disebelahku yang leka bercerita tentang angan-angannya Aku tidak banyak bercakap sebaliknya lebih banyak berdiam diri dan menjadi pendengarnya Bukanlah aku tidak memiliki angan dan mimpi sepertinya aku juga ada impian yang serupa seperti yang dia ceritakan itu Cuma aku takut Aku takut untuk terbang terlalu tinggi Bimbang jika terjatuh nanti aku sendiri juga menanggung deritanya Umi selalu pesan manusia hanya mampu merancang dan berusaha tapi Allah SWT yang menentukan segala kejadian“Awak tak suka saya”Zafrul yang menyedari aku banyak membisu lantas menyoal Wajahnya berkerut menanti kepastian jawapan daripadaku Aku senyum dan menggeleng“Suka”Itu sahaja yang terkeluar dari bibirku Dia menghela nafas Mungkin kurang berpuas hati dengan jawapan yang diberikan aku kepadanya“Habis tu awak tak ada impian yang sama ke macam yang saya ceritakan tu”Zafrul seperti mahu menduga perasaanku Aku membuang pandang ke arah lain bila anak mata Zafrul memandang ke wajahku Seketika kebisuan mengisi ruang antara kami Langit yang tadinya cerah sudah semakin merangkak tua menandakan sebentar lagi senja hampir tiba “Sarah.mari balik Dah dekat nak senja ni”Suara laungan umi yang sedang mengatur langkah ke arah kami memecah kebisuan Aku dan Zafrul segera menoleh kepada umi“Allah sahaja yang tahu segala perasaan saya terhadap awak Zaf Banyak mana sayang saya pada awak hanya Dia yang tahu”Aku menyusun bicara sebaik mungkin sebelum beredar meninggalkan pondok usang yang sering menjadi saksi pertemuan kami Zafrul yang masih duduk di situ senyum sebaik mendengar kata-kataku Mungkin berpuas hati dengan jawapanku“Ya-Allahberilah aku kekuatan menghadapi semua ini”Sekali lagi air mata aku tumpah Aku merebahkan kepala ke bantal ketika jam hampir mencecah angka 4 pagi Puas aku memujuk perasaan ini agar melupakan wajah lelaki itu namun semakin dicuba semakin kuat rindu mengetuk hati Sudah lelah aku memberitahu hatiku sendiri bahawa lelaki itu bakal menjadi milik kakakku sendiri namun hatiku tetap gagal memahami“Kak long macam tak percaya la Zafrul tu bakal suami kak long Sarah dulu masa kecik-kecik kami selalu bermain pondok-pondok bersama dia jadi ayah kak long jadi mak rupanya bila dah besar semua permainan tu bakal jadi kenyataan Masa tu Sarah belum datang lagi Dia selalu datang kat rumah kita ajak kak long main dengan dia”Kak long nampak bahagia sekali mengimbau kenangan lamanya Sesekali ketawanya bergema bila teringat sesuatu yang menggeletek perasaannya Aku jadi cemburu melihat keceriaan kak long Namun apalah yang mampu aku lakukan selain daripada menerima ketentuan yang sudah tertulis ke atasku iniBiarlah umi dan kak long bahagia Aku pasti bahagia untukku pasti akan hadir juga nanti “Sarah sakit ke. Macam tak gembira je”Kak long yang perasan perubahan riak wajahku yang tidak seperti selalu segera menyoal membuat aku terkejut Aku cepat-cepat menggeleng menidakkan pada apa yang disoal kak long Aku senyum pada kak long lantas tubuhnya kuraih dalam pelukanku“Semoga bahagia kak long Sarah gembira sangat tengok kak long bahagia”Aku menyusun bicara sebaik mungkin Kak long membalas pelukanku“Terima kasih Sarah Kak long pun doakan semoga adik kak long sorang ni bahagia jugak”Entah kenapa bicara kak long bagaikan menghiris hatiku Perasaanku jadi sebak tiba-tiba Namun syukur aku berjaya mengawal hatiku agar tidak menangis dihadapan kak long Aku tahu bukan salah kak long semua ini berlaku Ini ketentuan Allah Sudah tertulis jodoh Zafrul bukan denganku sebaliknya dengan kak long Aku perlu belajar menerima hakikat ituBerita rombongan meminang bakal tiba ke rumahku daripada keluarga Zafrul minggu lepas membuat aku sedikit terkejut Zafrul sendiri tidak pernah suarakan hasrat meminangnya kepadaku Tapi tiba-tiba sahaja keluarganya memberitahu ayah mahu menghantar rombongan meminang Aku menerima khabar itu dengan debaran dihati manakala Kak long yang baru pulang sebaik menamatkan pengajian dari Universiti Al-Azhar hanya senyum“Tak lama lagi adik kak long dah nak jadi isteri orang la”Usikan kak long membuat senyuman dibibirku terukir Aku tidak membalas usikan kak long sebaliknya memilih berdiam diri Aku tidak mahu terlalu gembira dengan khabar yang datang tiba-tiba ini Bimbang aku lupa diri“Mana kamu tahu diorang nak meminang adik kamu”Suara ayah mencelah menyentap tangkai hatiku membuatkan emosiku sedikit terganggu kala itu Aku pandang wajah ayah yang sedang menghirup kopi Kemudian aku toleh pula pada umi disebelah ayah Umi senyum memandangku“Ayah kak long ingat bulan depan nak cari kerja la”Kak long cuba mengubah topik perbualan memecahkan kebisuan yang melanda kami seketika tadi “Baguslah Cuba kamu tanya Zafrul mungkin dia boleh bantu kamu dapatkan kerja Lagipun ayah ada dengar sekolah kat hujung kampung kita tu sedang mencari guru agama Mana tahu kalau ada rezeki kamu dapatlah nanti” Zafrul Ayah seolah-olah cuba memadankan kak long dengan Zafrul Tak kan ayah tak pernah perasan perhubungan yang terjalin antara aku dengan Zafrul Mungkin. apa lagi kalau Ziqh lambat balas mesej.tika gembira dan duka?Mia tahu tak setiap malam sebelum tidur Ziqh mesti dengar suara manja Mia yang Mia sent pada Ziqh dulu tauMia sudikan jadi isteri Ziqh” Air mata mia tidak henti-henti mengalir aku kesat dan kesat lagi air matanya Ziqh nyatakan hasrat untuk masuk meminang Mia dan berjanji akan menjaga Mia untuk seumur hidupnya Mia diam tidak mampu berkata-kata walau sepatah bicara yang kedengaran hanya esakan tangisan Mia” Ziqh. “Bagus-bagus!”sayu suara Atiqah kedengaran.aku pergi ke sebuah kedai buku yang berhampiran untuk melihat novel yang terbaru. saya pun nak beli barang jugak. pelamin indah itu, Garangnya isteri abang ni,” puan Syafianz awak tu isteri saya sukati abang Iah nak buat apa pun tahulah awak tu cantik tapi kalau cantik tak mandi takde orang nak tau” Usik Syazwan “eleh memang Iah takde sape yang nak dekat aku kalau dan awal-awal lagi dia dah rembat” Bebel Syafinaz dengan nada suara yang perlahan kemudian dia bingkas bangun dan terus melangkah masuk ke dalam bilik air Syazwan hanya mengukir senyum dengan telatah Syafinaz“Bangun sayang dah masuk waktu subuh ni” Syafinaz membukakan mata dalam keadaan yang masih mamai Syafinaz menggosok matanya dan menggagahkan dirinya untuk bangun dan dia terkejut dengan susuk tubuh gagah dihadapannya “abang Macam mana abang boleh masuk dalam bilik Finaz” Syazwan ketawa ” kitakan dah jadi suami isteri sayang lupa eh” Syafinaz tunduk malu “Finaz mamai lagi ni dah gi gosok gigi lepas tu ambil air sembahyang abang tunggu Finaz kita berjemaah sama” Syafinaz melangkah Ionglai menuju ke bilik air dan bersiap sedia untuk solat subuh Selesai solat dan berdoa Syafinaz mencium tangan Syazwan sebagai menghormati suaminya Syazwan memandang wajah isterinya dengan perasaan penuh kasih sayang kemudian dia mengenggam erat tangan Syafinaz “maafkan abang atas kejadian malam tadi abang hanya bergurau abang faham perasaan Finaz dan abang hormati keputusan finaz selagi Finaz masih belum dapat menerima abang sebagai seorang suami Finaz anggap Iah abang sebagai seorang kawan tapi Finaz kena janji dengan abang satu perkara” “perkara apa” soal Syafinaz “cium abang sekali” Syafinaz mengerutkan dahi dan pantas menarik tangannya dari pegangan Suaminya Syazwan tersenyum dan menarik kembali tangan Syafinaz “abang gurau je sayang abang tahu isteri abang ni garang ciuman yang abang nak penampar Finaz bagi erm abang nak Finaz janji dengan abang plzjangan sorok apa-apa pun dari abang kalau Finaz ada masalah Bagitahu abang kita can jalan penyelesaian bersama walau pun Finaz Cuma anggap abang kawan tapi abang tetap suami Finaz” Syafinaz menarik nafas lega dan dia menganggukkan kepala tanda setujuSetelah tiga bulan menjadi isteri Syazwan dia kagum dengan sikap Syazwan menjalankan tugas sebagai seorang suami biar pun sikapnya dingin terhadap Syazwan namun Iayanan Syazwan terhadapnya terlalu istimewa dan Syazwan tidak pernah memungkiri janji untuk tidak menyentuhnya???? tengahari ni Finaz tak payah masak ye abang nak bawak Finaz pergi makan kat luar” Pesan Syazwan sebelum pergi ke pejabat pagi tadi Syafinaz lihat jam di tangannya telah menunjukkan pukul 1pm dalam setengah jam lagi syazwan akan datang mengambilnya Syazwan tiba tepat pada waktunya dia memberikan sekumtum bunga ros putih pada isterinya Syafinaz menerimanya dengan senyuman “dipersilakan permaisuri untuk menaiki kereta buruk hamba” gurau Syazwan sambil membukakan pintu kereta Honda crv miliknya untuk gadis yang telah mencuri hatinya biar pun Syafinaz tidak pernah menyedarinya namun dia bersyukur kerana menjadi suami Alia Syafinaz walau pun isterinya sering bersikap dingin dan melarang untuk dia mendapatkan hak sebagai seorang suami namun Syazwan tidak pernah mempersoalkan semua itu biar pun hati Ielakinya ingin sekali untuk memeluk dan membelal isterinya namun dia hormati keputusan isterinya dia mahu Syafinaz menerimanya dengan hati yang terbuka bukan kerana terpaksa Bagi Syazwan isterinya seorang isteri yang cukup sempurna “aku adalah lelaki yang bertuah sayang kerana memiliki mu” Syazwan tersenyum sendirian dan dia memandang Syafinaz disebelahnya “cantiknya isteri abang hari ni macam bidadari kalau bidadari tengok pun cemburu tau” puji Syazwan “awak pun encem gak macam suami saya” Syazwan ketawa dengan gurauan isterinya “gile ape bini aku ni aku Iah suami dia aku cium gak minah ni kang” Bisik hati kecilnya jauh disudut hatinya pujian itu ikhlas untuk isteri yang dicintai siapa jua yang melihat isterinya pasti akan mengatakan tentang kecantikan isterinya kelembutannya kebaikkannya kerana itu juga pertama kali dia melihat isterinya dia telah jatuh cinta pandang pertama dan kerana takut kehilangan Syafinaz dia mengambil keputusan untuk menyunting syafinaz sebagai isterinya biar pun dia tahu Syafinaz tidak menyukainya namun dia nekad untuk memiliki Syafinaz kerana dia yakin dia mampu membahagiakan gadis pujaannya ituSelepas pergi makan Syazwan membawa Syafinaz membeli belah dan menghabiskan masanya seharian bersama isterinya dia bahagia berada disamping gadis garang itu namun ada kalanya Syafinaz bersikap manjaSyafinaz menggaru kepalanya yang tidak gatal dia bingung keluarga Syazwan dan kedua ibu bapanya asyik bertanyakan tentang anak “mana aku nak cari anak Kenapa Ia dorang ni minta sesuatu yang tak mampu aku lakukan”jerit Syafinaz dalam hati Dia mencapai handset di atas meja dan menghubungi wahida“Ida aku ada masalah besar ni engkau kena tolong aku” luah Syafinaz pada Wahida “masalah apa yang besar sangat ni Setahu aku kalau engkau ada masalah engkau tak pernah gelabah macam ni” “sebab aku dah tak boleh handle Iah aku jadi macam ni dah setahun aku kahwin tapi sampai sekarang aku tak pernah tidur dengan Syazwan itu pun atas kehendak aku sekarang ni mak ayah dan mentua aku asyik tanya aku tentang anak aku tak tahu nak buat macam mana” Wahida ketawa dengan sikap Syafinaz bertahun-tahun mereka bersahabat Alia Syafinaz tidak pernah berubah keras hati dan ego tapi jika kena pada caranya Syafinaz mudah dilenturkan “Finaz aku hanya mampu memberi pendapat tapi yang nak menentukan arah tuju hidup engkau adalah diri engkau sendiri bagi aku Syazwan tu terlalu baik untuk engkau aku rasa dah tiba masanya engkau menjalankan tanggungjawab engkau sebagai seorang isteri” Syafinaz termenung panjang dengan kata-kata Wahida dia akui kesilapannya dia tenlalu ego dan tidak pernah memberi ruang untuk Syazwan menyayanginya apatah lagi menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dia menghukum Syazwan kerana mengahwininya dalam usia yang muda namun Syazwan tidak pernah mengeluh malah Syazwan melayannya seperti menatang minyak yang penuh dan tidak pernah sekali pun Syazwan meninggikan suara terhadapnya tapi hatinya terlalu degil untuk memberi ruang pada Syazwan“assalamualaikum” “waalaikumussalam sayang masuklah” Syafinaz menolak pintu bilik Syazwan dan melangkah masuk ini pertama kali dia menjejakkan kaki ke dalam bilik Syazwan “kenapa sayang Finaz ada masalah ke” Syazwan menarik tangan Syafinaz dan menyuruh isterinya duduk diatas sofa empuknya dia mengerutkan dahinya seperti tidak percaya dengan kehadiran Syafinaz di dalam biliknya “Takde Finaz saja nak jumpa Abang sambunglah keje Abang tu malam ni Finaz temankan abang buat keje ye Abang nak Air” pelawa Syafinaz“hmm boleh juga” Syazwan keliru dengan sikap isterinya selama mereka menjadi suami isteri Syafinaz tidak pernah memasuki biliknya apetah lagi malam-malam begini Apakah yang telah merasuk fikiran isterinya Sesekali mata Syazwan menjeling kearah Syafinaz yang berada dihadapannya mata isterinya tidak lepas memandangnya dia kaget namun dia berlagak tenang dan meneruskan kerjanya biar pun dia sendiri tidak tahu apa yang ditaipnya Perhatiannya terganggu dengan kehadiran Syafinaz dia mengambil air diatas meja dan meneguknya berulang kali Syafinaz ketawa di dalam hati dengan sikap Syazwan yang tidak tentu arah Syafinaz menghampiri syazwan dan meghadiahkan satu ciuman di pipi Syazwan “selamat malam jangan tidur lewat sangat tau” Kemudian dia melangkah keluar dari bilik Syazwan dan meninggalkan Syazwan kebingungan dengan tindakannyaSyazwan menyandarkan kepalanya di kerusi dan meletakkan tangan diatas kepala “betul ke apa yang berlaku semalam Dia cium aku Berani betul minah tu” syazwan tersenyum dalam kelembutan isterinya rupanya ada kenakalan yang disembunyikan “Alia Syafinaz aku menyintaimu” Syazwan lihat kalendar diatas meja dia teringat sesuatu esok adalah tarikh yang amat penting baginya Syazwan mencapai telifon dan mendail nombor isterinyaSyafinaz bersiap anggun dia ingin nampak cantik dan menarik malam ni Syazwan akan membawanya makan malam katanya malam ni adalah hari yang amat bermakna buatnya dan Syazwan ingin menghadiahkannya sesuatu Syafinaz mengukir senyum dia juga ingin mengatakan sesuatu pada Syazwan sesuatu yang akan mengubah kehidupan mereka Syafinaz mundar-mandir diruang tamu hatinya resah sudah dua jam dia menunggu kedatangan Syazwan yang keluar sebentar tadi namun sehingga kini bayang Syazwan pun tidak kelihatan dia cuba menghubungi Syazwan tapi panggilannya tidak dapat disambung Dia berdoa agar tiada apa yang akan berlaku pada suaminyaSyafinaz terkejut dengan bunyi telifon bimbitnya “Finaz Syazwan dah tinggalkan kita dia kemalangan masa nak belikan hadiah untuk Finaz dia meninggal ketika dalam perjalanan ke hospital” sayup kedengaran suara ibu mentuanya ditalian Syafinaz terduduk air matanya mengalir dia meraung sekuat hatinya Berita yang baru diterimanya bagai petir yang menyambarSyafinaz meletakkan bunga mawar putih diatas pusara Syazwan dan dia menghadiahkan aI-fatihah pada roh suaminya dia bendoa agar roh Syazwan dicucuri rahmat dan ditempatkan ditempat orang-orang yang berimanSyaflnaz menyapu air matanya yang mengalir peristiwa dua tahun lalu menyentuh perasaannya dia berkahwin dalam usia yang muda dan dia bergelar janda juga dalam usia yang sangat muda dia akur dengan takdir yang telah tertulis untuknya Dia mengambil sepucuk surat di dalam dairinya yang ditulis oleh Syazwan sebelum malam pemergiannya dua tahun lalu“assalamualaikum Sayangku Alia Syafinaz abang terlalu menyintai dirimu finaz seorang isteri yang cukup sempurna buat abang Setiap hari abang berdoa agar suatu hari nanti hati Finaz akan terbuka untuk abang abang tidak memaksa namun abang berharap untuk Finaz menyintai abang abang akan setia menunggu cinta Finaz untuk abang Pada ulang tahun perkahwinan kita pada tahun ini abang hadiahkan Finaz seutas rantai mutiara sebagai tanda kasih sayang abang pada sayang salam sayang dari suamimu -MOHD SYAZWAN-Syafinaz memeluk erat surat itu di dadanya dia mengetap bibir menahan pilu dihatinya air matanya tidak berhenti mengalir “abang finaz juga menyintai abang pada malam tu Finaz ingin meluahkan segalanya namun abang pergi terlalu cepat Finaz juga menyintai abang” Syafinaz melepaskan keluhan yang panjang dia kesal dengan kedegilannya namun saat indah itu tidak akan berputar dan Syazwan tidan akan kembali ke sisinya dia harus meneruskan kehidupannya yang masih jauh dan berliku Akan dia abadikan nama dan cinta suaminya di dalam hati yang paling dalam kerana aku menyintaimu sejujur hatiku namun takdir tidak tentulis untuk kita terus hidup bersama Bukankah Dia yang lebih mengetahui tentang segala-galanya? maknanya kau tak payahlah teruskan niat tu.Ayah bangun dari duduknya,bukan benci tapi gugup diperlakukan begitu. nampak sangat emosinya tak stabil. Pertanyaan ayah tidak mampu kujawab.
2015-03-30 06:00:09

留言者: Nike Air Jordan V.2 Grown 
 
br Well eve
2015-03-30 05:59:11

留言者: Nike LeBron 10 Low 
 
Aku tak boleh ke nak taruh hati kat Myn?Kau dah jatuh hati Nea!Lagipun mana layak aku berdamping dengan dia.Tak apalah mak Sarah tak balik bulan ni. Aku tergelak dalam hati.” goda Aidan lagi.” bisiknya lembut, Salini seringkali meluahkan masalahnya kepada Sakinah. Nafasnya masih turun naik perlahan.Einstein tergelak mendengar jawapan aku.
2015-03-30 05:58:11

[ 前一页 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 后一页 ]

爱乐洪哥

莫听穿林打叶声,何妨吟啸且徐行。竹杖芒鞋轻胜马,谁怕?一蓑烟雨任平生。 料峭春风吹酒醒,微冷,山头斜照却相迎。回首向来萧瑟处,归去,也无风雨也无晴。

统计

搜索

分类


最新评论

最新留言 [更多留言]

选择一个布景主题

杂项

友情链接

北美中文网

引用这个博客系统 XML

加西网 版权所有 2004-2017